Pareiza uztura izvēle
PAREIZA UZTURA IZVĒLE ČAES AVĀRIJAS SEKU LIKVIDĀCIJAS DALĪBNIEKIEM
Produktu veids |
Ieteicamie produkti |
Izņēmuma kārtā lietojamie produkti |
Graudu produkti |
Graudu maize, pilngraudu un citas sausās brokastis („musli"), auzu pārslas, griķi, grūbas, putras, graudu makaroni, neslīpētie rīsi, sausā graudu maize, neraudzēta maize. |
Smalkmaizītes, bulciņas, kliņģeri. |
Piena produkti |
Skābie piena produkti. Vājpiens (< 0,5%), jogurts bez tauku satura, paniņas, sojas piens un tā produkti (tofu). |
Pilnpiens, kondensēts piens, saldais krējums, piena imitācija, trekni sieru un jogurti, saldie biezpiena sieriņi. |
Olas |
Olu baltums. Ne vairāk par divām olām nedēļā |
Olu dzeltenums. |
Zupas |
Dārzeņu zupas, liesas gaļas un vistas buljons (nesaldētas), zivju zupas. |
Treknas zupas, krējuma zupas. |
Zivis |
Visas baltās un treknās zivis (grillētas, vārītas, kūpinātas) vismaz 2-3 reizes nedēļā. Izvairīties no ādas (piem., sardīnes vai sīkās zivis) ceptām karpām. Austeres, gliemenes. |
Ikri, nezināmās vai nepiemērotās eļļās ceptas zivis. |
Gaļa |
Vista (bez ādas), tītars, teļš, liess medījums, trusis, pavasara jērs. Ļoti liesa liellopu gaļa, šķiņķis, jērs (1-2 reizes nedēļā). |
Visas acīmredzami treknas gaļas, parastās desas, salam i un gaļas pīrādziņi, aknu pastēte, subprodukti (nieres, sirds), āda. |
Tauki |
Vienu karoti dienā. Mononepiesātinātās eļļas (olīvu, linu, rapšu, sēklu eļļas). Polinepiesātinātās eļļas (saulespuķu, kukurūzu, valriekstu eļļas). Ar mono-un polinepiesātinātām eļļām bagāti mīkstie (nehidrogenizētie) margarīni, margarīni ar zemu tauku saturu, kas nesatur holesterīnu. |
Sviests, nieru tauki, dzīvnieku tauki, cepeša tauki, palmu eļļa, cietie margarīni, hidrogenizētie tauki. |
Augļi un dārzeņi |
Visi svaigie un saldētie dārzeņi (burkāni), āboli, īpaši ieteicami pākšaugi: pupas, kaltētas pupas, lēcas, zirņi, soja (ieskaitot sojas produktus - sojas „gaļa" un „piens", tofu) saldā kukurūza, ar vai bez mizas vārīti kartupeļi, ķirbji, visi svaigie vai žāvētie augļi, olīvas. Jūras kāposti. |
Kartupeļu ēdieni, dārzeņi vai rīsi, kas gatavoti nezināmās vai nepiemērotās eļļās vai taukos, kartupeļu čipsi, sālīti konservēti dārzeņi. |
Saldie ēdieni |
Želejas, marmelādes un vājpiena pudiņi, augļu salāti, nesaldinātie augļu konservi. |
Saldējums, pudiņš, ķiļķeni, klimpas, saldā krējuma vai sviesta mērces. |
Konditorejas izstrādājumi, saldumi, konfektes |
Lakricas konfektes un saldumi. Medus viena vai divas tējkarotes dienā (viršu vai griķu) līdz 5 mēnešiem gadā. Iesala ekstrakts. |
Veikalā nopērkamas ūkas, tortes, cepumi, pīrāgi, saldie uzkožamie un pudiņi. Šokolāde, biskvīti, cepumi. Piena konfektes. |
Rieksti |
Valrieksti, mandeles, ēdamie kastaņi, saulespuķu sēklas, ķirbju sēklas. |
Kokosrieksti, sālītie rieksti. |