Pareiza uztura izvēle  

PAREIZA UZTURA IZVĒLE ČAES AVĀRIJAS SEKU LIKVIDĀCIJAS DALĪBNIEKIEM

 

Produktu veids

Ieteicamie produkti

Izņēmuma kārtā lietojamie produkti

Graudu produkti

Graudu maize, pilngraudu un citas sausās brokastis („musli"), auzu pārslas, griķi, grūbas, putras, graudu makaroni, neslīpētie rīsi, sausā graudu maize, neraudzēta maize.

Smalkmaizītes, bulciņas, kliņģeri.

Piena produkti

Skābie piena produkti. Vājpiens (< 0,5%), jogurts bez tauku satura, paniņas, sojas piens un tā produkti (tofu).

Pilnpiens, kondensēts piens, saldais krējums, piena imitācija, trekni sieru un jogurti, saldie biezpiena sieriņi.

Olas

Olu baltums. Ne vairāk par divām olām nedēļā

Olu dzeltenums.

Zupas

Dārzeņu zupas, liesas gaļas un vistas buljons (nesaldētas), zivju zupas.

Treknas zupas, krējuma zupas.

Zivis

Visas baltās un treknās zivis (grillētas, vārītas, kūpinātas) vismaz 2-3 reizes nedēļā. Izvairīties no ādas (piem., sardīnes vai sīkās zivis) ceptām karpām. Austeres, gliemenes.

Ikri, nezināmās vai nepiemērotās eļļās ceptas zivis.

Gaļa

Vista (bez ādas), tītars, teļš, liess medījums, trusis, pavasara jērs. Ļoti liesa liellopu gaļa, šķiņķis, jērs (1-2 reizes nedēļā).

Visas acīmredzami treknas gaļas, parastās desas, salam i un gaļas pīrādziņi, aknu pastēte, subprodukti (nieres, sirds), āda.

Tauki

Vienu karoti dienā. Mononepiesātinātās eļļas (olīvu, linu, rapšu, sēklu eļļas). Polinepiesātinātās eļļas (saulespuķu, kukurūzu, valriekstu eļļas). Ar mono-un polinepiesātinātām eļļām bagāti mīkstie (nehidrogenizētie) margarīni, margarīni ar zemu tauku saturu, kas nesatur holesterīnu.

Sviests, nieru tauki, dzīvnieku tauki, cepeša tauki, palmu eļļa, cietie margarīni, hidrogenizētie tauki.

Augļi un dārzeņi

Visi svaigie un saldētie dārzeņi (burkāni), āboli, īpaši ieteicami pākšaugi: pupas, kaltētas pupas, lēcas, zirņi, soja (ieskaitot sojas produktus - sojas „gaļa" un „piens", tofu) saldā kukurūza, ar vai bez mizas vārīti kartupeļi, ķirbji, visi svaigie vai žāvētie augļi, olīvas. Jūras kāposti.

Kartupeļu ēdieni, dārzeņi vai rīsi, kas gatavoti nezināmās vai nepiemērotās eļļās vai taukos, kartupeļu čipsi, sālīti konservēti dārzeņi.

Saldie ēdieni

Želejas, marmelādes un vājpiena pudiņi, augļu salāti, nesaldinātie augļu konservi.

Saldējums, pudiņš, ķiļķeni, klimpas, saldā krējuma vai sviesta mērces.

Konditorejas izstrādājumi, saldumi, konfektes

Lakricas konfektes un saldumi. Medus viena vai divas tējkarotes dienā (viršu vai griķu) līdz 5 mēnešiem gadā. Iesala ekstrakts.

Veikalā nopērkamas ūkas, tortes, cepumi, pīrāgi, saldie uzkožamie un pudiņi. Šokolāde, biskvīti, cepumi. Piena konfektes.

Rieksti

Valrieksti, mandeles, ēdamie kastaņi, saulespuķu sēklas, ķirbju sēklas.

Kokosrieksti, sālītie rieksti.